Oδηγίες για Άδειες Διαμονής Ιδιοκτητών Ελλάδος

Όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, τώρα πια έχουν το δικαίωμα να εκδώσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, για την οποία έχει πλέον θεσμοθετηθεί ειδική διαδικασία.

Με κάθε αγορά ακινήτου πάνω από  250.000 € κάθε ιδιοκτήτης από Τρίτη χώρα επωφελείται το δικαίωμα της άδειας διαμονής και της Schengen Visa. Η άδεια διαμονής ανανεώνεται κάθε 5 έτη.

Για να αποκτηθεί η άδεια διαμονής πρέπει να πληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Τα ακίνητα θα πρέπει να ανήκουν κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στον ιδιοκτήτη που ζητά την Άδεια Διαμονής. 

β) Εάν υπάρχει συνιδιοκτησία του ακινήτου, στο ποσό των 250.000, παρέχεται δικαίωμα διαμονής και στους δύο, μόνο εφόσον οι ιδιοκτήτες του ακινήτου είναι σύζυγοι που κατέχουν το ακίνητο εξ’ αδιαιρέτου. Σε κάθε άλλη περίπτωση συνιδιοκτησίας, δικαίωμα διαμονής παρέχεται μόνο εάν το ποσό που έχει επενδύσει ο κάθε συνιδιοκτήτης, ανέρχεται σε €250.000.

γ) Εάν η ιδιοκτησία έχει αποκτηθεί μέσω μέσω νομικού προσώπου, τότε θα πρέπει να ανήκουν στον ιδιοκτήτη εξ’ ολοκλήρου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια.

δ) Ο πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να αποκτήσει το δικαίωμα διαμονής και στις περιπτώσεις που είναι ιδιοκτήτης, είτε προσωπικά είτε μέσω νομικού προσώπου, σε περισσότερα από ένα ακίνητο που η συνολική  τους αξία φτάνει το ποσό των 250.000 €.

ε) Ως μέλη οικογένειας την άδεια Διαμονής επωφελούνται ο/η σύζυγος και τα τέκνα του ιδιοκτήτη με ηλικία κάτω των 21 ετών. Για τέκνα άνω των 21 ετών χρειάζεται ιδία συμμετοχή σε ακίνητο στο ποσό των 250.000 €.

Στ) Αν ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιήσει βίζα τύπου D, η πρόθεση αγοράς πρέπει να αποδεικνύεται με ειδικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν την οικονομική δυνατότητα του (όπως βεβαίωση αναγνωρισμένης τράπεζας ή επίσημου οργανισμού κ.α), και να πιστοποιεί την ύπαρξη λογαριασμού ή μετοχές με αξία που μπορεί να καλύψει το ποσό αγοράς του στην Ελλάδα, και σε κάθε περίπτωση να καλύπτει το ποσό των 250.000 €. Επίσης, για την είσοδο στην χώρα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να αποδεικνύει την πρόθεσή του για αγορά ακίνητου με σύμβαση ανάθεσης σε μεσιτικό ή δικηγορικό γραφείο.

Η διαδικασία έκδοσης άδειας διαμονής είναι σχετικά εύκολη, αφού ο νέος ιδιοκτήτης προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα στις Ελληνικές Αρχές. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων και νομικών της εταιρείας.